Page 10 - 1012
P. 10

‫מועד אוקטובר ‪2012‬‬  ‫	חשיבה מילולית ‪ -‬פרק ראשו	ן ‪- 9 -‬‬

                                ‫קטע קריאה (שאלות ‪)23-18‬‬

                   ‫קראו בעיון את הקטע‪ ,‬וענו על השאלות שאחריו‪.‬‬

 ‫מאז ומעולם העסיקה את האדם השאלה כיצד ישיג את המזון החיוני לקיומו‪ .‬לפתרונות שמצאו בני אדם לשאלה זו‬                     ‫(‪)	1‬‬
‫הייתה השפעה מכרעת‪ ,‬תחילה על עצם סיכוייהם לשרוד‪ ,‬ובהמשך ‪ -‬על סיכוייו של כל אחד מהם להגיע לכלל הצלחה‬

                                                                                                      ‫חברתית וכלכלית‪.‬‬

 ‫עדויות להרגלי התזונה של האדם בזמנים קדומים עולות משלדי אדם ששרדו מתקופת האדם הקדמון‪ ,‬ובעיקר משרידים‬                      ‫	‬
     ‫של מערכת השיניים‪ ,‬המכונה גם " ִמׁ ְשנָן"‪ .‬המשנן נמנה עם מושאי המחקר החשובים ביותר בחקר התפתחות האדם‪.‬‬              ‫(‪	)5‬‬
     ‫דפוס שחיקת השיניים ורמת השחיקה מעידים על סוג המזון שנלעס ועל עומס הלעיסה שהוטל על המשנן‪ .‬אם רמת‬

‫השחיקה גבוהה‪ ,‬אפשר להסיק שהמזון שנצרך הוא בעיקרו צמחי ומכיל סיבים‪ ,‬זרעים ושורשים‪ .‬מזון בשרי‪ ,‬לעומת זאת‪,‬‬
                                        ‫אינו גורם לשחיקה מרובה כל כך‪ ,‬שכן אפשר לעכל אותו גם ללא לעיסה ממושכת‪.‬‬

       ‫על פי ממצאים ארכאולוגיים ומבדיקת משננים ששרדו מתקופת האדם הקדמון‪ ,‬מתברר שבשלבים המוקדמים של‬                         ‫	‬
     ‫התפתחות המין האנושי היה האדם בעל שיניים גדולות ולסתות מגושמות‪ ,‬והוא ניזון בעיקר מצמחים‪ .‬מאוחר יותר‬                ‫(‪	 )10‬‬
‫התחולל מעבר מתפריט צמחי ברובו לתפריט בשרי ברובו‪ .‬נראה שהוספת הבשר לתפריט התאפשרה בעקבות שיפור בכושר‬
    ‫התחרות של האדם בטורפים אחרים על מקורות המזון‪ ,‬שיפור שהושג הודות לפיתוח מגוון כלים ובהם כלי ציד‪ .‬המעבר‬                  ‫	‬
 ‫מתפריט צמחי לאכילת בשר הביא לידי הפחתה בעומס הלעיסה שהיה מוטל על המשנן‪ .‬להפחתת עומס הלעיסה תרמו גם‬                    ‫(‪	 )15‬‬
  ‫תהליכים אחרים‪ ,‬ובהם פיתוחם ‪ -‬לפני שני מיליון שנה בקירוב ‪ -‬של כלי חיתוך וכתישה‪ ,‬שהקלו על ריכוכו של המזון‪ ,‬וכן‬
‫השליטה באש ובישול המזון‪ ,‬שהתאפשרו מאוחר יותר‪ .‬התווספות הבשר לתפריט של בני האדם מציינת את השלב שבו החל‬
‫המין האנושי להתפתח בשני ענפים נפרדים‪ :‬בענף האחד המשיכו להתפתח בני אדם שניזונו מתפריט צמחי בעיקרו ובהתאם‬
     ‫לכך היו בעלי שיניים ולסתות גדולות‪ .‬בענף האחר התפתחו בני אדם בעלי מבנה לסת עדין יותר‪ ,‬שניזונו בעיקר מבשר‪.‬‬
     ‫מתוך קבוצה זו התפתח הטיפוס האנושי המכונה “האדם היכול"‪ ,‬שהיה בעל שיניים ולסתות קטנות ביחס לקודמיו‪.‬‬

  ‫הבדלים בדפוסי צריכת המזון הטביעו את חותמם לא רק על גוף האדם‪ .‬עדויות מתקופות מאוחרות יותר בהיסטוריה‬                       ‫	‬
   ‫האנושית מלמדות שהבדלים אלו השפיעו גם על מעמדו החברתי‪ .‬השפעות כאלה מתוארות בספרו של חוקר התרבות‬                      ‫(‪	 )20‬‬
‫מֹונְ ָטנָרי “אוכל הוא תרבות"‪ .‬כך‪ ,‬לדוגמה‪ ,‬בימי הביניים רק אדם שהיה ידוע כבעל תיאבון בריא נתפס כמי שיכול להיות‬
‫מנהיג‪ .‬על פי עדות משנת ‪ ,888‬הדוכס גּו ִאידֹו ִדי ְסּפֹולֶטֹו לא הוכתר למלכם של הפַרנקים מפני שנודע כאדם שאוכל מעט‬          ‫	‬
                                                                                                                       ‫(‪	 )25‬‬
        ‫מדי‪ .‬דוגמה אחרת לקשר בין צריכת המזון למעמד החברתי אפשר למצוא בתקנות שנקבעו בשנת ‪ 1344‬בממלכת‬
  ‫אראגון (שבספרד של ימינו)‪“ :‬את מגשו של המלך יש למלא במזון בכמות של שמונה ארוחות; הנסיכים‪ ,‬הארכיבישופים‬
  ‫והבישופים המלכותיים יקבלו מגשים ובהם מזון בכמות של שש ארוחות; בישופים אחרים ואבירים יקבלו מזון בכמות‬

     ‫של ארבע ארוחות"‪ .‬מונטנרי מרכז דוגמאות אלו בכותרת “אמור לי כמה אתה אוכל ואומר לך מי אתה"‪ .‬הוא טוען‬
   ‫שהקשר בין כמות המזון שאדם צרך לבין מעמדו נבע מן הקושי להשיג מזון ולהכינו באירופה של אותם ימים‪ .‬בעבר‪,‬‬

             ‫בתקופות שבהן רעב היה סכנה ממשית‪ ,‬יכולתו של אדם להשיג מזון רב העידה על כוחו ועל כושר מנהיגותו‪.‬‬

                                                                                 ‫השאלות‬

‫‪ .	18‬איזה מפריטי המידע הבאים אינו מוזכר בקטע בתור מידע שיכול להתקבל מ ֵח ֶקר משנן של אדם כלשהו?‬

                                                                         ‫(‪ )	1‬סוג המזון שצרך אותו אדם‬
                                                   ‫(‪ )2‬הענף של המין האנושי שאליו השתייך אותו אדם‬

                                                       ‫(‪ )3‬מספר הארוחות שנהג אותו אדם לאכול ביום‬
                                                  ‫(‪ )4‬עומס הלעיסה שהיה מוטל על שיניו של אותו אדם‬

                                                                                       ‫© כל הזכויות שמורות למרכז ארצי לבחינות ולהערכה (ע"ר)‬

‫אין להעתיק או להפיץ בחינה זו או קטעים ממנה בכל צורה ובכל אמצעי‪ ,‬או ללמדה ‪ -‬כולה או חלקים ממנה ‪ -‬בלא אישור בכתב מהמרכז הארצי לבחינות ולהערכה‪.‬‬
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15