Page 12 - index
P. 12

‫תשובה (‪ )3‬אינה נכונה‪ .‬בפסקה לא הוזכר כלל איסור על שימוש בבנזואט כחומר משמר‪ .‬כאמור‪ ,‬תואר מהלך‬
‫העניינים שהתחולל בעקבות טענה זו‪ ,‬שהביא לכך שיצרני קטשופ החליפו את הבנזואט בחומץ‪ ,‬כך שבסופו‬

                                                               ‫של דבר קטשופ המכיל בנזואט נעלם מן העולם‪.‬‬

‫תשובה (‪ )4‬אינה נכונה‪ .‬בשורות ‪ 12-13‬נכתב כי בשלהי המאה ה‪ 19-‬טען משרד החקלאות האמריקני‬
‫שבנזואט‪ ,‬החומר המשמר בקטשופ של אותם ימים‪ ,‬מסוכן לבריאות‪ .‬מכאן‪ ,‬שהטענה הועלתה לאחר – ולא‬

                                                             ‫בטרם‪ ,‬כפי שנטען בתשובה זו – המצאת הקטשופ‪.‬‬

                                                                                       ‫‪ .20‬התשובה הנכונה היא (‪.)4‬‬

‫כדי לקבוע איזו מן האפשרויות המוצעות בתשובות משלימה נכונה את המשפט שנשאלנו לגביו‪ ,‬נבחן כל אחת‬
                            ‫לאור הטקסט‪ ,‬ונבדוק איזו מהן יוצרת משפט שעולה בקנה אחד עם תוכן הקטע‪.‬‬

‫תשובה (‪ )1‬אינה נכונה‪ .‬בעובדה שהקטשופ המבוסס על בנזואט נחשד כמסוכן‪ ,‬יש כדי לחזק את הסברה‬
‫שהייתה נפוצה עד ‪ ;1986‬מן הטקסט עולה כי הקטשופ המוכר לנו כיום שומר על בלעדיות מאז יוצר‬
‫לראשונה בראשית המאה ה‪( 20-‬שורה ‪ .)19‬ניתן אפוא לומר כי זהו המתכון המושלם לקטשופ‪ ,‬ומכאן שעצם‬
‫הבלעדיות מחזק את הסברה שרווחה עד ‪ ,1986‬ולפיה לכל מאכל יש מתכון מושלם (שורה ‪ .)2‬העובדה‬
‫שקטשופ המבוסס על בנזואט נחשד כמסוכן (כמתואר בפסקה השנייה)‪ ,‬אומנם הביאה לפיתוח מתכון‬
‫הקטשופ המוכר והאהוב עד היום‪ ,‬אולם היא כשלעצמה אינה מחזקת את הסברה שלכל מאכל יש מתכון‬

                                                                                                          ‫מושלם‪.‬‬

‫תשובה (‪ )2‬אינה נכונה‪ .‬בעובדה שהקטשופ שרובנו מעדיפים נמכר כמעט ללא מתחרים‪ ,‬יש כדי לחזק את‬
‫הטענה של מוסקוביץ׳; מוסקוביץ׳ טען שטעם אוניברסלי אינו קיים‪ ,‬שכן לכל אחד טעם שונה‪ .‬אם כן‪,‬‬
‫העובדה שהקטשופ שרובנו מעדיפים נמכר כמעט ללא מתחרים מדגימה מצב הפוך – קיומו של טעם‬

                                                    ‫אוניברסלי בהקשר של קטשופ – ולכן מחלישה את טענתו‪.‬‬

‫תשובה (‪ )3‬אינה נכונה‪ .‬בעובדה שהקטשופ עם עלי הבזיליקום הטריים כמעט אינו נמכר כיום‪ ,‬יש כדי לחזק‬
‫את הטענה של מוסקוביץ׳; הקטשופ עם עלי הבזיליקום הובא בטקסט כדוגמה לניסיון כושל להציע מוצר‬
‫עם מתכון שונה מזה של הקטשופ המוכר והאהוב שרוב האנשים מעדיפים‪ .‬מוסקוביץ׳ טען שטעם אוניברסלי‬
‫אינו קיים‪ .‬אם כן‪ ,‬העובדה שקטשופ עם בזיליקום טרי כמעט ואינו נמכר כיום‪ ,‬מלמדת שמרבית האנשים‬

      ‫חולקים טעם אחיד בהקשר של קטשופ – ולכן אינה מחלישה את טענתו‪ ,‬אלא דווקא מחלישה אותה‪.‬‬

‫תשובה (‪ )4‬נכונה‪ .‬בעובדה שהקטשופ שהופיע בתחילת המאה ה‪ 20-‬הוא בעל מעמד בלתי מעורער גם כיום‪,‬‬
‫יש כדי לחזק את הסברה שהייתה נפוצה עד ‪ ;1986‬הסברה שרווחה עד ‪ 1986‬הינה כי לכל מאכל יש מתכון‬
‫מושלם‪ .‬אם כן‪ ,‬העובדה שהקטשופ הנפוץ כיום שומר על בלעדיות מאז יוצר לראשונה בתחילת המאה ה‪,20-‬‬
‫אכן מחזקת סברה זו‪ .‬במילים פשוטות‪ ,‬למרות הניסיונות לשנות ולגוון את המתכון של הקטשופ‪ ,‬מזה שנים‬
‫רבות ניכרת העדפה ברורה ובלתי מעורערת למתכון אחד‪ ,‬ודבר זה תומך אפוא בסברה שלכל מאכל יש מתכון‬

                                                                                                          ‫מושלם‪.‬‬
   7   8   9   10   11   12   13   14   15