Page 12 - index
P. 12
תשובה ( )3אינה נכונה .בפסקה לא הוזכר כלל איסור על שימוש בבנזואט כחומר משמר .כאמור ,תואר מהלך
העניינים שהתחולל בעקבות טענה זו ,שהביא לכך שיצרני קטשופ החליפו את הבנזואט בחומץ ,כך שבסופו
של דבר קטשופ המכיל בנזואט נעלם מן העולם.
תשובה ( )4אינה נכונה .בשורות 12-13נכתב כי בשלהי המאה ה 19-טען משרד החקלאות האמריקני
שבנזואט ,החומר המשמר בקטשופ של אותם ימים ,מסוכן לבריאות .מכאן ,שהטענה הועלתה לאחר – ולא
בטרם ,כפי שנטען בתשובה זו – המצאת הקטשופ.
.20התשובה הנכונה היא (.)4
כדי לקבוע איזו מן האפשרויות המוצעות בתשובות משלימה נכונה את המשפט שנשאלנו לגביו ,נבחן כל אחת
לאור הטקסט ,ונבדוק איזו מהן יוצרת משפט שעולה בקנה אחד עם תוכן הקטע.
תשובה ( )1אינה נכונה .בעובדה שהקטשופ המבוסס על בנזואט נחשד כמסוכן ,יש כדי לחזק את הסברה
שהייתה נפוצה עד ;1986מן הטקסט עולה כי הקטשופ המוכר לנו כיום שומר על בלעדיות מאז יוצר
לראשונה בראשית המאה ה( 20-שורה .)19ניתן אפוא לומר כי זהו המתכון המושלם לקטשופ ,ומכאן שעצם
הבלעדיות מחזק את הסברה שרווחה עד ,1986ולפיה לכל מאכל יש מתכון מושלם (שורה .)2העובדה
שקטשופ המבוסס על בנזואט נחשד כמסוכן (כמתואר בפסקה השנייה) ,אומנם הביאה לפיתוח מתכון
הקטשופ המוכר והאהוב עד היום ,אולם היא כשלעצמה אינה מחזקת את הסברה שלכל מאכל יש מתכון
מושלם.
תשובה ( )2אינה נכונה .בעובדה שהקטשופ שרובנו מעדיפים נמכר כמעט ללא מתחרים ,יש כדי לחזק את
הטענה של מוסקוביץ׳; מוסקוביץ׳ טען שטעם אוניברסלי אינו קיים ,שכן לכל אחד טעם שונה .אם כן,
העובדה שהקטשופ שרובנו מעדיפים נמכר כמעט ללא מתחרים מדגימה מצב הפוך – קיומו של טעם
אוניברסלי בהקשר של קטשופ – ולכן מחלישה את טענתו.
תשובה ( )3אינה נכונה .בעובדה שהקטשופ עם עלי הבזיליקום הטריים כמעט אינו נמכר כיום ,יש כדי לחזק
את הטענה של מוסקוביץ׳; הקטשופ עם עלי הבזיליקום הובא בטקסט כדוגמה לניסיון כושל להציע מוצר
עם מתכון שונה מזה של הקטשופ המוכר והאהוב שרוב האנשים מעדיפים .מוסקוביץ׳ טען שטעם אוניברסלי
אינו קיים .אם כן ,העובדה שקטשופ עם בזיליקום טרי כמעט ואינו נמכר כיום ,מלמדת שמרבית האנשים
חולקים טעם אחיד בהקשר של קטשופ – ולכן אינה מחלישה את טענתו ,אלא דווקא מחלישה אותה.
תשובה ( )4נכונה .בעובדה שהקטשופ שהופיע בתחילת המאה ה 20-הוא בעל מעמד בלתי מעורער גם כיום,
יש כדי לחזק את הסברה שהייתה נפוצה עד ;1986הסברה שרווחה עד 1986הינה כי לכל מאכל יש מתכון
מושלם .אם כן ,העובדה שהקטשופ הנפוץ כיום שומר על בלעדיות מאז יוצר לראשונה בתחילת המאה ה,20-
אכן מחזקת סברה זו .במילים פשוטות ,למרות הניסיונות לשנות ולגוון את המתכון של הקטשופ ,מזה שנים
רבות ניכרת העדפה ברורה ובלתי מעורערת למתכון אחד ,ודבר זה תומך אפוא בסברה שלכל מאכל יש מתכון
מושלם.

