Page 13 - index
P. 13

‫‪ .21‬התשובה הנכונה היא (‪.)3‬‬

‫נשאלנו איזה מהמאפיינים המוצגים בתשובות מאפיין רק את הקטשופ המבוסס על בנזואט או רק את‬
‫הקטשופ הנפוץ כיום – לא את שניהם‪ .‬בפסקה השלישית נכתב כי הקטשופ שנפוץ כיום טעים לנו משום‬
‫שהוא משלב בתוכו את כל הטעמים הבסיסיים‪ :‬מלכתחילה היה הקטשופ מריר ומלוח‪ ,‬ואחרי עידן הבנזואט‬
‫הוכפלה בו כמות הסוכר‪ ,‬כדי לאזן את טעמו החמוץ ‪,‬שהתחזק עקב הגדלת כמות החומץ‪ .‬בנוסף‪ ,‬המעבר‬

                                                           ‫לשימוש בעגבניות בשלות העניק לו גם טעם או ָממי‪.‬‬

‫תשובה (‪ )1‬אינה נכונה‪ .‬הטעם המלוח אינו ייחודי רק לאחד מסוגי הקטשופ‪ ,‬אלא מאפיין את שניהם‪ .‬כאמור‪,‬‬
‫בפסקה נכתב כי הקטשופ שנפוץ כיום טעים לנו משום שהוא משלב בתוכו את כל הטעמים הבסיסיים‪:‬‬

                                                                         ‫מלכתחילה היה הקטשופ מריר ומלוח‪.‬‬

‫תשובה (‪ )2‬אינה נכונה‪ .‬השימוש בסוכר אינו ייחודי רק לאחד מסוגי הקטשופ‪ ,‬אלא מאפיין את שניהם‪.‬‬
‫כאמור‪ ,‬בפסקה נכתב כי לאחר עידן הבנזואט הוכפלה כמות הסוכר בקטשופ‪ .‬כלומר‪ ,‬בשני הסוגים השתמשו‬
‫בסוכר‪ ,‬וההבדל הוא בכמות הסוכר (הקטשופ המוכר כיום כולל כמות כפולה של סוכר לעומת הקטשופ מעידן‬

                                                                                                       ‫הבנזואט)‪.‬‬

‫תשובה (‪ )3‬נכונה‪ .‬הטעם האוממי מאפיין רק את הקטשופ הנפוץ כיום‪ .‬בסוף הפסקה השנייה נכתב כי עם‬
‫הגדלת כמות החומץ כתחליף לבנזואט עברו גם להשתמש בעגבניות בשלות (שורות ‪ .)16-17‬בפסקה השלישית‬
‫נכתב כי המעבר לשימוש בעגבניות בשלות העניק לו גם טעם או ָממי‪ .‬מכאן‪ ,‬שהאוממי נעוץ בשימוש בעגבניות‬

                                                        ‫בשלות‪ ,‬והשימוש בהן ייחודי רק לקטשופ הנפוץ כיום‪.‬‬

‫תשובה (‪ )4‬אינה נכונה‪ .‬השימוש בחומץ אינו ייחודי רק לאחד מסוגי הקטשופ‪ ,‬אלא מאפיין את שניהם‪.‬‬
‫הקטשופ המבוסס על בנזואט כלל כמות קטנה של חומץ‪ ,‬ואילו בקטשופ הנפוץ כיום הגדילו מאוד את כמות‬
‫החומץ (זאת על מנת שיוכל לשמש כחומר משמר‪ ,‬כתחליף לבנזואט)‪ .‬אם כן‪ ,‬בשני הסוגים השתמשו בחומץ‪,‬‬

                                                                                        ‫וההבדל הוא רק בכמות‪.‬‬

                                                                                       ‫‪ .22‬התשובה הנכונה היא (‪.)4‬‬

‫כדי לקבוע איזו מן הטענות המוצעות בתשובות עולה מהפסקה האחרונה‪ ,‬נעמוד תחילה על עיקרי הדברים‬
‫המתוארים בה‪ .‬הפסקה האחרונה עוסקת בהסבר חלופי להצלחת הקטשופ הנפוץ כיום‪ .‬נטען כי הצלחתו‬
‫נעוצה בכך שהצרכנים העיקריים שלו הם ילדים‪ ,‬וילדים בגיל גן נוטים להיות נאופוביים – הם נרתעים‬
‫מטעמים ומאכלים לא מוכרים‪ .‬אבולוציונית‪ ,‬נאופוביה נועדה להגן על ילדים מאכילה של מזונות חדשים‬
‫שעלולים להיות מסוכנים‪ .‬ואולם‪ ,‬כיום‪ ,‬כשהורים רוצים שילדיהם יתנסו במזונות חדשים‪ ,‬ילדים הופכים‬
‫אותם למוכרים באמצעות ׳הטבעתם׳ בקטשופ‪ .‬כך‪ ,‬הטעם המוכר של הקטשופ משתלט על הטעם החדש‪,‬‬

                                                  ‫שעשוי להיות מרתיע‪ .‬נבדוק כעת איזו טענה משתמעת מכך‪.‬‬

‫תשובה (‪ )1‬אינה נכונה‪ .‬הורים לילדים בגיל הגן אינם מקפידים מספיק על מניעת מזון שעלול להיות מסוכן‬
‫לילדיהם‪ .‬טענה זו כמו ׳מערבבת׳ בין פרטים שנזכרו בפסקה וקושרת ביניהם בקשר שגוי; מהפסקה עולה כי‬
‫בעבר‪ ,‬נאופוביה שירתה תכלית אבולוציונית‪ ,‬שמנעה מילדים להתנסות במאכלים חדשים שעשויים לסכן‬
‫אותם‪ .‬אף שהמנגנון הזה עדיין קיים בהם גם כיום במובן שהם נרתעים ממזון לא מוכר‪ ,‬כשהוריהם מנסים‬
‫לחשוף אותם למאכלים חדשים (שניתן להניח שהוא בטוח)‪ ,‬הם מתגברים על הרתיעה באמצעות הטבעת‬

            ‫המזון בקטשופ; כך‪ ,‬הטעם המוכר של הקטשופ משתלט על הטעם החדש‪ ,‬שעשוי להיות מרתיע‪.‬‬
   8   9   10   11   12   13   14   15