Page 13 - index
P. 13
.21התשובה הנכונה היא (.)3
נשאלנו איזה מהמאפיינים המוצגים בתשובות מאפיין רק את הקטשופ המבוסס על בנזואט או רק את
הקטשופ הנפוץ כיום – לא את שניהם .בפסקה השלישית נכתב כי הקטשופ שנפוץ כיום טעים לנו משום
שהוא משלב בתוכו את כל הטעמים הבסיסיים :מלכתחילה היה הקטשופ מריר ומלוח ,ואחרי עידן הבנזואט
הוכפלה בו כמות הסוכר ,כדי לאזן את טעמו החמוץ ,שהתחזק עקב הגדלת כמות החומץ .בנוסף ,המעבר
לשימוש בעגבניות בשלות העניק לו גם טעם או ָממי.
תשובה ( )1אינה נכונה .הטעם המלוח אינו ייחודי רק לאחד מסוגי הקטשופ ,אלא מאפיין את שניהם .כאמור,
בפסקה נכתב כי הקטשופ שנפוץ כיום טעים לנו משום שהוא משלב בתוכו את כל הטעמים הבסיסיים:
מלכתחילה היה הקטשופ מריר ומלוח.
תשובה ( )2אינה נכונה .השימוש בסוכר אינו ייחודי רק לאחד מסוגי הקטשופ ,אלא מאפיין את שניהם.
כאמור ,בפסקה נכתב כי לאחר עידן הבנזואט הוכפלה כמות הסוכר בקטשופ .כלומר ,בשני הסוגים השתמשו
בסוכר ,וההבדל הוא בכמות הסוכר (הקטשופ המוכר כיום כולל כמות כפולה של סוכר לעומת הקטשופ מעידן
הבנזואט).
תשובה ( )3נכונה .הטעם האוממי מאפיין רק את הקטשופ הנפוץ כיום .בסוף הפסקה השנייה נכתב כי עם
הגדלת כמות החומץ כתחליף לבנזואט עברו גם להשתמש בעגבניות בשלות (שורות .)16-17בפסקה השלישית
נכתב כי המעבר לשימוש בעגבניות בשלות העניק לו גם טעם או ָממי .מכאן ,שהאוממי נעוץ בשימוש בעגבניות
בשלות ,והשימוש בהן ייחודי רק לקטשופ הנפוץ כיום.
תשובה ( )4אינה נכונה .השימוש בחומץ אינו ייחודי רק לאחד מסוגי הקטשופ ,אלא מאפיין את שניהם.
הקטשופ המבוסס על בנזואט כלל כמות קטנה של חומץ ,ואילו בקטשופ הנפוץ כיום הגדילו מאוד את כמות
החומץ (זאת על מנת שיוכל לשמש כחומר משמר ,כתחליף לבנזואט) .אם כן ,בשני הסוגים השתמשו בחומץ,
וההבדל הוא רק בכמות.
.22התשובה הנכונה היא (.)4
כדי לקבוע איזו מן הטענות המוצעות בתשובות עולה מהפסקה האחרונה ,נעמוד תחילה על עיקרי הדברים
המתוארים בה .הפסקה האחרונה עוסקת בהסבר חלופי להצלחת הקטשופ הנפוץ כיום .נטען כי הצלחתו
נעוצה בכך שהצרכנים העיקריים שלו הם ילדים ,וילדים בגיל גן נוטים להיות נאופוביים – הם נרתעים
מטעמים ומאכלים לא מוכרים .אבולוציונית ,נאופוביה נועדה להגן על ילדים מאכילה של מזונות חדשים
שעלולים להיות מסוכנים .ואולם ,כיום ,כשהורים רוצים שילדיהם יתנסו במזונות חדשים ,ילדים הופכים
אותם למוכרים באמצעות ׳הטבעתם׳ בקטשופ .כך ,הטעם המוכר של הקטשופ משתלט על הטעם החדש,
שעשוי להיות מרתיע .נבדוק כעת איזו טענה משתמעת מכך.
תשובה ( )1אינה נכונה .הורים לילדים בגיל הגן אינם מקפידים מספיק על מניעת מזון שעלול להיות מסוכן
לילדיהם .טענה זו כמו ׳מערבבת׳ בין פרטים שנזכרו בפסקה וקושרת ביניהם בקשר שגוי; מהפסקה עולה כי
בעבר ,נאופוביה שירתה תכלית אבולוציונית ,שמנעה מילדים להתנסות במאכלים חדשים שעשויים לסכן
אותם .אף שהמנגנון הזה עדיין קיים בהם גם כיום במובן שהם נרתעים ממזון לא מוכר ,כשהוריהם מנסים
לחשוף אותם למאכלים חדשים (שניתן להניח שהוא בטוח) ,הם מתגברים על הרתיעה באמצעות הטבעת
המזון בקטשופ; כך ,הטעם המוכר של הקטשופ משתלט על הטעם החדש ,שעשוי להיות מרתיע.

