Page 11 - ver2
P. 11

‫והובאו הממצאים שעלו ממנו – המחלה נדירה מאוד אצל אנשי הבנטו כל עוד הם חיים‬
  ‫במסגרת השבטית‪ ,‬אבל בקרב מי מהם שאימצו את אורח החיים המערבי‪ ,‬שיעורה משתווה‬
  ‫לזה המוכר בחברה המערבית‪ ,‬כלומר גבוה יותר‪ .‬לאחר מכן נאמר כי "נתון זה מצביע על כך‬

    ‫שלתזונה עשויה בכל זאת להיות השפעה על הידלדלות העצם" (שורה ‪ .)20‬אם כן‪ ,‬הממצא‬
 ‫לפיו שכיחות המחלה גבוהה יותר בקרב מהגרים מבני שבט הבנטו שאימצו את אורח החיים‬

       ‫המערבי‪ ,‬כלומר סיגלו תזונה מערבית‪ ,‬הוא הנתון לגביו נשאלנו‪ ,‬שכן הוא מצביע על כך‬
                                            ‫שלתזונה עשויה להיות השפעה על הידלדלות העצם‪.‬‬

      ‫תשובה (‪ )1‬אינה נכונה‪ .‬הנתון לגביו נשאלנו מצביע על קיומו של קשר בין תזונה להופעת‬
  ‫המחלה‪ ,‬קשר המנוגד לנתון שמופיע בתשובה זו‪ ,‬שכן לפיו‪ ,‬מחקרים רבים הראו כי לא קיים‬

                                             ‫קשר בין צריכת סידן (דרך תזונה) לבין חוזק העצם‪.‬‬
      ‫תשובה (‪ )2‬אינה נכונה‪ .‬הנתון לגביו נשאלנו מצביע על קיומו של קשר בין תזונה להופעת‬
‫המחלה‪ ,‬ואילו הנתון שמופיע בתשובה זו מתייחס לכך שהופעת המחלה היא תוצאה של גורם‬

                                                                                   ‫תורשתי דווקא‪.‬‬
      ‫תשובה (‪ )3‬אינה נכונה‪ .‬העובדה כי הידלדלות העצם נדירה מאוד אצל אנשי הבנטו אינה‬
 ‫מסבירה מדוע ניתן להניח שדווקא קיים קשר בין תזונה להופעת המחלה‪ ,‬שכן הנחה זו עולה‬

                      ‫מכך שבקרב מי שאימצו אורח חיים מערבי‪ ,‬שיעור התחלואה גבוה יותר‪.‬‬
 ‫תשובה (‪ )4‬נכונה‪ .‬כאמור‪ ,‬הנתון לגביו נשאלנו הינו שבקרב מהגרים מבני השבט שאימצו את‬

               ‫אורח החיים המערבי‪ ,‬שיעור התחלואה משתווה לזה המוכר בחברה המערבית‪.‬‬

                                                                        ‫‪ .22‬התשובה הנכונה היא (‪.)4‬‬
   ‫בשאלה זו אנו מתבקשים להשלים משפט העוסק בהשפעת היקף צריכת החלבונים על רמת‬
‫החומציות של הדם‪ ,‬וכן בהשפעה של עלייה ברמתה על ריכוז הסידן בעצמות‪ .‬נקרא את החלק‬

                              ‫הרלוונטי לכך בפסקה הרביעית ועמוד על טיב הקשר בין הדברים‪.‬‬

     ‫בפסקה האחרונה נאמר כי "החלבונים שבמזון מתפרקים לאבני היסוד שלהם – חומצות‬
      ‫אמינו – ואלו נספגות בדם דרך המעי‪ ,‬ומעלות את רמת החומציות שלו" (שורות ‪.)22-23‬‬
‫כלומר‪ ,‬ככל שכמות החלבונים שנצרכת גדולה יותר‪ ,‬ישנה רמה גבוהה יותר של חומצות אמינו‬
  ‫אשר נספגות בדם ולפיכך עולה רמת החומציות‪ .‬מכאן‪ ,‬שהיקף צריכת החלבונים משפיע על‬
  ‫רמת החומציות של הדם‪ .‬בשורות ‪ 24-26‬נאמר כי "הגוף מאזן את העלייה ברמת החומציות‬
   ‫של הדם באמצעות סידן‪ ,‬שהוא חומר בעל אופי בסיסי‪ ,‬כלומר חומר המנטרל את השפעתם‬
  ‫של חומרים חומציים‪ .‬הגוף שומר על רמת חומציות תקינה גם אם הדבר בא על חשבון חוזק‬
    ‫העצם"‪ .‬כלומר‪ ,‬כאשר רמת החומציות של הדם גבוהה‪ ,‬הגוף צריך "להקריב" סידן שמצוי‬
      ‫בעצמות‪ ,‬כדי לנטרל את השפעת החומרים החומציים‪ .‬מכאן‪ ,‬שרמת החומציות של הדם‬
 ‫משפיעה על ריכוז הסידן בעצמות‪ ,‬שהרי ככל שהיא גבוהה יותר‪ ,‬כך קטן ריכוז הסידן בעצם‪.‬‬

‫תשובה (‪ )1‬אינה נכונה‪ .‬מן האמור עולה כי רמת החומציות של הדם דווקא כן מושפעת מהיקף‬
       ‫צריכת החלבונים (רמתה עולה ככל שהיקף צריכת החלבונים גדול יותר)‪ ,‬בניגוד לאמור‬
                                                                                       ‫בתשובה זו‪.‬‬
   6   7   8   9   10   11   12