Page 11 - ver2
P. 11
והובאו הממצאים שעלו ממנו – המחלה נדירה מאוד אצל אנשי הבנטו כל עוד הם חיים
במסגרת השבטית ,אבל בקרב מי מהם שאימצו את אורח החיים המערבי ,שיעורה משתווה
לזה המוכר בחברה המערבית ,כלומר גבוה יותר .לאחר מכן נאמר כי "נתון זה מצביע על כך
שלתזונה עשויה בכל זאת להיות השפעה על הידלדלות העצם" (שורה .)20אם כן ,הממצא
לפיו שכיחות המחלה גבוהה יותר בקרב מהגרים מבני שבט הבנטו שאימצו את אורח החיים
המערבי ,כלומר סיגלו תזונה מערבית ,הוא הנתון לגביו נשאלנו ,שכן הוא מצביע על כך
שלתזונה עשויה להיות השפעה על הידלדלות העצם.
תשובה ( )1אינה נכונה .הנתון לגביו נשאלנו מצביע על קיומו של קשר בין תזונה להופעת
המחלה ,קשר המנוגד לנתון שמופיע בתשובה זו ,שכן לפיו ,מחקרים רבים הראו כי לא קיים
קשר בין צריכת סידן (דרך תזונה) לבין חוזק העצם.
תשובה ( )2אינה נכונה .הנתון לגביו נשאלנו מצביע על קיומו של קשר בין תזונה להופעת
המחלה ,ואילו הנתון שמופיע בתשובה זו מתייחס לכך שהופעת המחלה היא תוצאה של גורם
תורשתי דווקא.
תשובה ( )3אינה נכונה .העובדה כי הידלדלות העצם נדירה מאוד אצל אנשי הבנטו אינה
מסבירה מדוע ניתן להניח שדווקא קיים קשר בין תזונה להופעת המחלה ,שכן הנחה זו עולה
מכך שבקרב מי שאימצו אורח חיים מערבי ,שיעור התחלואה גבוה יותר.
תשובה ( )4נכונה .כאמור ,הנתון לגביו נשאלנו הינו שבקרב מהגרים מבני השבט שאימצו את
אורח החיים המערבי ,שיעור התחלואה משתווה לזה המוכר בחברה המערבית.
.22התשובה הנכונה היא (.)4
בשאלה זו אנו מתבקשים להשלים משפט העוסק בהשפעת היקף צריכת החלבונים על רמת
החומציות של הדם ,וכן בהשפעה של עלייה ברמתה על ריכוז הסידן בעצמות .נקרא את החלק
הרלוונטי לכך בפסקה הרביעית ועמוד על טיב הקשר בין הדברים.
בפסקה האחרונה נאמר כי "החלבונים שבמזון מתפרקים לאבני היסוד שלהם – חומצות
אמינו – ואלו נספגות בדם דרך המעי ,ומעלות את רמת החומציות שלו" (שורות .)22-23
כלומר ,ככל שכמות החלבונים שנצרכת גדולה יותר ,ישנה רמה גבוהה יותר של חומצות אמינו
אשר נספגות בדם ולפיכך עולה רמת החומציות .מכאן ,שהיקף צריכת החלבונים משפיע על
רמת החומציות של הדם .בשורות 24-26נאמר כי "הגוף מאזן את העלייה ברמת החומציות
של הדם באמצעות סידן ,שהוא חומר בעל אופי בסיסי ,כלומר חומר המנטרל את השפעתם
של חומרים חומציים .הגוף שומר על רמת חומציות תקינה גם אם הדבר בא על חשבון חוזק
העצם" .כלומר ,כאשר רמת החומציות של הדם גבוהה ,הגוף צריך "להקריב" סידן שמצוי
בעצמות ,כדי לנטרל את השפעת החומרים החומציים .מכאן ,שרמת החומציות של הדם
משפיעה על ריכוז הסידן בעצמות ,שהרי ככל שהיא גבוהה יותר ,כך קטן ריכוז הסידן בעצם.
תשובה ( )1אינה נכונה .מן האמור עולה כי רמת החומציות של הדם דווקא כן מושפעת מהיקף
צריכת החלבונים (רמתה עולה ככל שהיקף צריכת החלבונים גדול יותר) ,בניגוד לאמור
בתשובה זו.